فیشر آنال یا شقاق مقعد

فیشر آنال یا شقاق مقعد یک بیماری است که به صورت زخمی در مخاط ناحیه مقعد خود را نشان می­دهد، این زخم در محل تقاطع مخاط و پوست ناحیه مقعد و به طرف ناحیه مقعد و خط دندانه­ای پدیدار می­گردد. بیشتر اوقات در ناحیه میانی خلفی ظاهر می­شود ولی ممکن است در هر قسمتی از اطراف مقعد ظاهر شود.
زخم فیشر باعث درد شدید در هنگام دفع مدفوع و بعد از دفع مدفوع می­شود و از دیگر علائم فیشر ، خونریزی در هنگام دفع مدفوع  نیز شایع است فیشرهائی که در محل­های غیرعادی و متعدد باشند ممکن است در بدخیمی­ها و بیماری­های التهابی روده و یا سیستمیک دیده شود، مثلاً Hiv، بیماری­های عفونی مثل توبرکولوز و یا سفیلیس دیده شود. در تروماها هنگام روابط جنسی و یا شیمی­درمانی هم ممکن است دیده شود.

علت اين بيماري چيست ؟
علت اين بيماري، ايجاد خراشيدگي در پوست مقعد به دنبال اسهال طولاني مدت يا يبوست است . اين خراشيدگي باعث انقباض عضله داخلي مقعد مي شود واين انقباض باعث ايجاد درد شديد مي گردد.

علائم اين بيماري چيست ؟
افراد مبتلا به اين بيماري معمولا" با درد هنگام اجابت مزاج مراجعه مي كنند و گاهي نيز از خروج چند قطره خون همزمان با اجابت مزاج شاكي هستند . بعضي از بيماران از درد شديدي كه چند ساعت پس ازاجابت مزاج تداوم دارد شاكي هستند . البته بايد بيماران بدانند كه عليرغم درد شديد و همراهي با خونريزي ، اين عارضه بيماري خطرناكي نمي باشد .

انواع اين بيماري كدام است ؟
زخم مقعد دو نوع حاد و مزمن دارد . در نوع حاد ، زخم سطحي است و با درمان دارويي بهبود حاصل مي شود . افراد مبتلا به انواع مزمن سابقه چندين مرتبه درد هاي مشابه دارند و زخم آنها عمقي است و با برجستگي در مجاور مقعد همراه است. درمان اين گروه افراد مشكل تر است و به جراحي نياز پيدا مي كنند .

روش درمان در انواع حاد چگونه است ؟
براي درمان اين بيماري چند روش وجود درد كه بطور همزمان استفاده مي شوند و تا تاثير كامل، به حدود ده روز زمان نياز است .
الف) استفاده از موادي كه حجم مدفوع را زياد مي كنند و باعث نرم شدن مدفوع مي شوند : با رعايت رژيم غذايي حاوي مواد غذايي فيبردار مانند كلم ، كاهو ، خيار، سيب همراه پوست آن ، ميوه جات ، خاكشير محلول در آب، اسفرزه محلول در آب ، انجير خشك كه آب انداخته شده است و يا دارو هايي مثل پسيليوم ، شربت لاكتولوز يا شربت منيزيم مي توان به اين هدف دست يافت.

ب) نشستن در لگن آب گرم حاوي چند قطره بتادين روزانه سه تا پنج مرتبه و هر بار به مدت حدود بيست دقيقه.
پ) استفاده از داروهاي كاهش دهنده درد كه شامل پماد بي حسي ليدو كائين بطور موضعي يا داروهاي مسكن خوراكي است .

ت) استفاده از داروهايي كه باعث افزايش خونرساني به اين ناحيه مي شوند مانند پماد نيترو گليسيرين. اين پماد با اتساع عروق خوني ناحيه مقعد باعث افزايش خونرساني به آن مي شود و در نتيجه به ترميم زخم سرعت مي بخشد. البته استفاده از اين دارو در بعضي افراد باعث سوزش در محل استفاده يا سر درد مي گردد. روش استفاده از آن بطور موضعي روي زخم مقعد دو الي سه مرتبه در روز است .
درمانهاي فوق تقريبا" هميشه باعث بهبود فيشر حاد مي شوند ولي در فيشر مزمن فقط در نيمي ا ز موارد باعث رفع علائم مي شود و بقيه افراد نياز به جراحي دارند.

روش درمان در انواع مزمن چگونه است ؟
انواع مزمن كه به به درمان دارويي جواب ندهند بايد تحت جراحي قرار گيرند . روش جراحي به اين صورت است كه قسمتي از عضله داخلي مقعد كه دچار انقباض شده است برش زده مي شود. اين امر باعث مي گردد كه انقباض رفع شود و درد بيمار ازبين برود . پس از رفع درد ، زخم مقعد تدريجا" بهبود خواهد يافت. پس از عمل درد مربوط به بيماري از بين مي رود ولي درد مربوط به برش و انجام جراحي تا چند روز تداوم دارد.

آيا عمل جراحي با عارضه اي همراه است ؟
بله .انجام جراحي در بعضي افراد باعث بي اختياري مختصري در دفع گاز مي شود كه تدريجا" پس از چند ماه مرتفع خواهد شد . در بعضي افراد خونريزي تداوم خواهد داشت كه پس از دو هفته رفع مي شود و بعضي افراد پس از عمل احتباس ادرار پيدا مي كنند كه پس از ۲۴ ساعت رفع مي شود .

مدت بستري چقدر است ؟ پس از عمل جراحي چه مدت استراحت در منزل نياز است ؟
مدت بستري بين يك تا دو روز است و مدت استراحت در منزل بين سه تا پنج روز مي باشد.

پس از عمل چه اقداماتي را بايد انجام داد ؟
پس از عمل تا حدود يك ماه روشهاي درماني ارائه شده در قسمت درمان انواع حاد فيشر را بايد بكار بست .

آيا درمان ديگري هم براي انواع مزمن وجود دارد ؟
بله . با تزريق دارويي به نام بوتولونيوم به طور موضعي به داخل عضله مقعد ، مي توان انقباض آن را رفع نمود . تاثير اين روش پس از حدود يك هفته ظاهر مي شود و احتمال بازگشت بيماري نيز وجود دارد كه نياز به تزريق مجدد را الزامي مي كند هزينه مربوط به تهيه اين دارو به نسبت زياد است .

تحقیقات نشان می­دهد تزریق بوتیلیوم توکسین بهترین طریق درمان غیرتهاجمی فیشر آنال است که نتایجی شبیه عمل­های جراحی قطع اسفنکتر را دارد ولی بدون عوارض بی­اختیاری مدفوع تحقیقات همکاران من که در دانشگاه­های انگلستان (دانشگاه اکسفورد) در دانشگاه استلفورد هاروارد نشان می­دهد که درمان غیرتهاجمی فیشر آنال به طریق استفاده از بوتیلیوم توکسین نتایجی مشابه عمل جراحی تهاجمی فیشر آنال دارد.
با در نظر گرفتن مدت عمل
راحتی استفاده از بوتیلیوم توکسین هزینه درمانی عوارض بسیار کم بعد از عمل می­توان این طریق درمانی غیرتهاجمی را انتخاب کرد.

شهرضا - خيابان صاحب الزمان - بيمارستان صاحب الزمان (عج)

Email: sal-zaman-stat@sim.mui.ac.ir

بيمارستان اميرالمومنين(ع) شهرضا